Αρχική » Λογισμικό εργαστηρίου » Χρονοδιαγράμματα

Χρονοδιαγράμματα

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Δημήτρης Κανατάς
Χρονοδιαγράμματα
Λογισμικό παραγωγής χρονοδιαγραμμάτων

Παραγωγή χρονοδιαγραμμάτων διδασκαλίας

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που έχουν να διευθετήσουν οι διευθυντές των σχολείων είναι η δημιουργία χρονοδιαγράμματος με τα μαθήματα των τάξεων. Η διαδικασία είναι αρκετά δύσκολη και μπορεί να διαρκέσει ημέρες ιδιαίτερα για σχολεία που διαθέτουν μεγάλο αριθμό τμημάτων. Το λογισμικό αναλαμβάνει να διευθετήσει αυτόματα το θέμα της δημιουργίας ενός χρονοδιαγράμματος χρησιμοποιώντας κανόνες και περιορισμούς που θέτει η διεύθυνση του κάθε σχολείου.

Η λειτουργία του λογισμικού.

Λογισμικό με το οποίο μπορεί κάποιος να δημιουργήσει χρονοδιαγράμματα για τα μαθήματα μιας σχολικής μονάδας ή κάποιου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Το χρονοδιάγραμμα παράγεται αυτόματα από το λογισμικό χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο και με βάση τους κανόνες – περιορισμούς που θέτει κάθε φορά η διεύθυνση του κάθε φορέα.

Η γλώσσα χρήσης του λογισμικού.

Το περιβάλλον χρήσης του λογισμικού περιλαμβάνει την υποστήριξη πολλών γλωσσών. Η ελληνική υποστηρίζονταν μερικώς μέχρι την έκδοση 5.14.2. Από την 5.14.3 κι έπειτα το εργαστήριο ανέλαβε την προσπάθεια για δημιουργία ενός ελληνικού περιβάλλοντος χρήσης του λογισμικού. Η διαδικασία προσαρμογής του περιβάλλοντος στην ελληνική γλώσσα βρίσκεται σε εξέλιξη έχοντας καλύψει το 71% των απαιτούμενων εγγραφών.

Παρατήρηση: Το λογισμικό χρησιμοποιεί γενικούς όρους μιας και η χρήση του δεν περιορίζεται στα πλαίσια ενός σχολείου. Πιθανόν η απόδοση ορισμένων αγγλικών λέξεων στα ελληνικά να μην αντιπροσωπεύει την πραγματική σημασία τους αλλά να επιλέχτηκαν με βάση τη λειτουργία των επιλογών που αντιστοιχούν. Γίνεται μια προσπάθεια να αλλάξουν ορισμένες λέξεις στα ελληνικά για να αποκτήσει η όλη προσπάθεια ένα χαρακτήρα πιο κοντά στον όρο μετάφραση παρά προσαρμογή. Στο κείμενο του οδηγού υπάρχουν σε παρένθεση λέξεις που αντιπροσωπεύουν την πραγματική σημασία των αντίστοιχων αγγλικών όρων.

Τα δικαιώματα χρήσης του λογισμικού.

Το λογισμικό είναι ανοιχτού κώδικα πράγμα που σημαίνει πως μπορούν να δημιουργηθούν προσαρμοσμένες εκδόσεις ανάλογα με την ανάγκες του κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός χρήσης και η διάθεση του λογισμικού όπως κι ο κώδικας του είναι δωρεάν κάτω από την άδεια GNU / GPL.

Η εγκατάσταση του λογισμικού.

Το λογισμικό δε χρειάζεται εγκατάσταση στον υπολογιστή του χρήστη. Εκτελείται σ` οποιοδήποτε εγγράψιμο μέσο όπως USB μονάδες. Η αναβάθμιση της έκδοσης του λογισμικού γίνεται αυτόματα μέσω διαδικτύου. Υποστηρίζονται GNU/Linux, Mac OS X &similarOS's όπως φυσικά και τα Microsoft Windows. Περισσότερες πληροφορίες στο readme αρχείο του λογισμικού (αγγλικά).

Εισαγωγή δεδομένων

Με την έναρξη του λογισμικού εμφανίζεται η παρακάτω οθόνη. Στη μέση του κεντρικού παραθύρου υπάρχει ένα πλαίσιο με συντομεύσεις των λειτουργιών χωρισμένες σε καρτέλες. Οι συντομεύσεις είναι για ορισμένες λειτουργίες του λογισμικού (υπάρχουν και στα μενού) που χρησιμοποιούνται συχνά στην παραγωγή των χρονοδιαγραμμάτων και παρέχονται για διευκόλυνση του χρήστη. Η εμφάνιση ή μη του πλαισίου αυτού γίνεται από το μενού Ρυθμίσεις > Περιβάλλον χρήσης >Προβολή συντομεύσεων στο κεντρικό παράθυρο.

Η εισαγωγή των δεδομένων που αφορούν την σχολική μονάδα (ίδρυμα) γίνεται από τις συντομεύσεις της καρτέλας Δεδομένα ή από το αντίστοιχο μενού που υπάρχει στο πάνω μέρος του παραθύρου. Συγκεκριμένα…

Στην επιλογή «Βασικά δεδομένα».

α) Όνομα της σχολικής μονάδας π.χ. 6ο Δ.Σ. Διδυμοτείχου.

(Βασικά>Στοιχεία ιδρύματος>Όνομα ιδρύματος)

Μενού: Δεδομένα > Στοιχεία ιδρύματος > Όνομα ιδρύματος

β) Παρατηρήσεις για την λειτουργία του σχολείου π.χ. λειτουργία με απουσία εκπαιδευτικού ή λειτουργία με διευρυμένο ωράριο εκπαιδευτικών.

(Βασικά>Στοιχεία ιδρύματος>Παρατηρήσεις)

Μενού: Δεδομένα > Στοιχεία ιδρύματος > Παρατηρήσεις

γ) Εργάσιμες ημέρες την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές π.χ. 5 από Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή.

(Βασικά> Ημέρες και ώρες > Ημέρες ανά εβδομάδα)

Μενού: Δεδομένα > Ημέρες και ώρες > Ημέρες ανά εβδομάδα

δ) Διδακτικές ώρες για κάθε εργάσιμη ημέρα π.χ. 7 διδακτικές ώρες χωρίς τα διαλείμματα ή 11 σχολικές ώρες με 7 διδακτικές και 4 διαλείμματα.

(Βασικά> Ημέρες και ώρες >Ώρες (περίοδοι) ανά ημέρα)

Μενού: Δεδομένα > Ημέρες και ώρες >Ώρες (περίοδοι) ανά ημέρα

Έχει διαβαστεί 6181 φορές

Σχόλια

 • avatar
  Ηλίας Βορνίτης
  Δεν ανοίγει το Εξαγωγή δεδομένων στο MS Excel
 • avatar
  Δημήτρης Κανατάς
  Τώρα πρέπει να ανοίγει κανονικά!
 • avatar
  Ηλίας Βορνίτης
  Δεν βλέπω να ανοίγει
 • avatar
  Δημήτρης Κανατάς
  Εμφανίζει κάποιο μήνυμα;
 • avatar
  Δημήτρης Κανατάς
  Ανοίγει κανονικά και το αρχείο Εξαγωγή δεδομένων στο MS Excel.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Σύνταξη προγράμματος
Προηγούμενο άρθρο
Σύνταξη προγράμματος

Έμειναν
39 ημέρες
04:03:59
μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σύνδεση

Αναζήτηση

Online

Έχουμε online 6 επισκέπτες και 0 μέλη.